Snad každý, kdo zná Červeného trpaslíka, zná i kuře vindaloo – jídlo, které David Lister toužil v první sérii ochutnat před svou smrtí, a které nakonec jedl celkem často. I kdy kuře na kari to schytalo asi víc.
Původ vindaloo je v Indii, kam bylo ovšem přivezeno Portugalci (takže se tím Indové zas tak moc chlubit nemůžou). Velice rychle si ale získalo v Indii oblibu, začalo se do něho přidávat místní koření a z původního vepřového naloženého ve vinném octě a česneku (zde je také původ názvu – Vinha d’Alho – vinha: vinný ocet a alho: česnek – se později změnilo v nám známé vindaloo) toho příliš nezbylo. Maso můžete použít jakékoliv, ovšem v Indii si dejte pozor, komu které podáváte – některá náboženství totiž zakazují konzumaci vepřového, od čehož se také odvíjí to, že se z něho vindaloo tak často nepřipravuje. Ale z kuřecího to má přeci jen své kouzlo. Z koření se přidává hodně zázvoru, nějaké to chilli, rozhodně nesmí chybět kari, pepř a spousta dalšího koření, které ale vyjmenovávat nebudu, tak dlouhý článek by stejně nikdo nečetl. Nechybí ani masový vývar, rajčata a česnek. Do vindaloo se také přidávají brambory a jako příloha (a zároveň část příboru) indické placky čapatý (chapati), které jsou v Indii až příliš častou přílohou. Vzato kol a kolem, vindaloo je velmi dobré jídlo, které v podstatě vůbec nepálí, jen má v sobě jistou dávku ostrosti z použitého zázvoru, který je doplněn malinko pálivým chilli a kari kořením. Takže za ochutnání určitě stojí. V podstatě vám jen mírně sežehne jazyk a některé vnitřnosti.
Na nápad zorganizovat event ke dni kuřete vindaloo mě přivedl nečekaně weri.cz, se kterým jsem se dala do řečí na Trpasliconu (mimochodem – tuhle akci doporučuju, pro trpaslikáře je to něco úžasného). Nejdřív jsme se sice bavili jen o polévce Gazpacho, ale nakonec došlo i na vindaloo, které slaví svůj den v kuřecí podobě 15. května. A netrvalo dlouho, a event byl na světě. S velkou částí organizace (no, vlastně skoro se vším) mi pomohl Novom, za což jsem mu neskonale vděčná, přeci jen to byl můj první pořádaný event. Ale aspoň jsem nasbírala cenné zkušenosti a už vím, že je taky nutné mít připravený logbook.
Den kuřete vindaloo v Pardubicích se z organizačních důvodů konal 10. května v indické restauraci Everest, mírně v duchu dílu Pozpátku. Začátek celé akce byl sice v půl šesté večer, první návštěvníci se ale začali objevovat už v pět hodin, takže jsme poslední přípravy ladili za pět minut dvanáct. Ale vše se zvládlo snadno, brzy příchozí měli pro nás pochopení a nikam nespěchali. Po příchodu většiny účastníků začala již předem avizovaná soutěž ve čtení textu psaného pozpátku. Ve skutečnosti šlo o Rimmerův uvítací monolog z dílu Pozpátku, kdy má Kryton sníst vajíčko na hniličku popředu. Začátek textu nečinil většině účastníků problémy, ale ačkoliv měli možnost si text předem připravit a naučit se ho číst, konec byl pro většinu tvrdým oříškem a všichni vypadali velice šťastní, když se k němu dokoktali. Nejlepším „čtenářem“ byl nakonec demokraticky zvolený Dragon, jehož přednes byl opravdu velmi citlivý. První tři nejlepší byli oceněni velice hodnotnými vindaloo cenami.
Po předání cen došlo na nejhektičtější část eventu – rozdávání předem objednaného vindaloo, u kterého si každý mohl zvolit jeden ze tří stupňů pálivosti. Obsluha chvílemi poněkud nestíhala, ale vezmeme-li v potaz, že byl chudák jeden začínající číšník na 30 hladových kačerů sám, tak to byl velmi dobrý výkon. Vše se nakonec podařilo úspěšně rozdat a naše drahé kačerské osazenstvo si tak mohlo pochutnávat na opravdu vynikajícím kuřecím vindaloo, které chtěla ochutnat i naše nejmladší účastnice, ovšem uvědomělý otec jí to raději nedovolil. A věděl proč – ono i mírně pálivé vindaloo pálilo trochu více, než mírně, což mu ovšem dodávalo jistou dávku osobitého kouzla.
Už jen z toho, že mírně pálivé pálilo o něco více, než většina čekala, si můžete udělat obrázek, jak asi pálila hodně pálivá verze. Své by o tom mohl vyprávět Metal_lord, který s ním zápasil až do chvíle, než nás opustil. Kromě celé porce a placky zkonzumoval ještě dvě sklenice mléka, kterými se snažil zahnat ostrost zázvoru, kari a chilli. Vše naštěstí ve zdraví snědl, vypil a přežil, a tak jsme ho mohli propustit domů. V případě nejvyšší nouze bychom ale museli zakročit a vindaloo bestii zkrotit ležákem.
K vindaloo bylo možné si kromě ovipu, alofoku a jiných tekoucích položek z nápojového lístku, dát třeba i zázvorové pivo, ve kterém nebyla bohužel ani kapka alkoholu, a které pro lítost organizátorky, opravdu pálivost vindaloo nezmírnilo. Spíše naopak.
Po vydatné večeři se začali návštěvníci pomalu teleportovat do svých domovů a v restauraci tak zůstali jen ti nejvěrnější, kteří s napětím sledovali Metal_lordův zápas s vindaloo bestií. Po jeho skončení už nám zbylo jen počkat na zpožděného Demkese, který si s onou bestií poradil o dost rychleji, a nakonec došlo i na běžný kačerský potlach.
Akce to byla bezesporu skvělá, i když zpočátku to vypadalo, že bude v opravdu komorním duchu o 15 účastnících. Na poslední chvíli se ale přihlásili další dobrovolníci a kapacita eventu se tak naplnila. Ba dokonce o pár účastníků přesáhla. Bohužel ale byla organizátorka poněkud zmatená a zapomněla na focení, takže máme jen pár dostupných fotografií od dr.voty (včetně videa) a několika dalších účastníků.
Všem moc děkujeme za účast i za kladné ohlasy a těšíme se zase vloni v listopadu na Dni polévky Gazpacho a předloni v květnu na další večer s kuřetem vindaloo.
Vaši senzační Bratři Zpátečníci
alias petulinka1 a Novom
Error thrown
Object of class WP_Post could not be converted to string