Soutěžní článek: Jak jsem vařil polévku Gazpacho podruhé

Národní Španělskou polévku gazpacho, jsem poprvé ochutnal loni 25.11. na weriho eventu a tak mi zachutnala, že hned další den, jsem ji musel připravit v práci všem kolegům. Podařilo se.

Letos byla vyhlášena soutěž o to, kdo si v létě v horký den udělá tuto polévku a napíše na toto téma článek, byl jsem ihned pro a dostal nápad, který jsem bohužel, letos nezrealizoval.
1. jsem nesehnal potřebnou věc v mp3 formátu, a
2. už mi došel čas, proto píši jen klasický článek o tom, jak jsem připravoval polévku gazpacho.

Opět se tak stalo v práci v počtu 8mi porcí. Rád bych Vám zde popsal,. jak se podle mě, tato polévka připravuje. Základními surovinami pro tuto polévku jsou:

 

Rajče                                     Paprika                                    Okurka

Tato zelenina, není však jediná, v této polévce. Dále do ni patří ještě:


Cibule a pórek

Na dochucení, se mimo jiné, používá:


Olivový olej a červený vinný ocet

 

Na tuto polévku, budeme tedy potřebovat:

  • 400g rajčatového protlaku (dodá polévce barvu)
  • 8 rajčat
  • 2 okurky
  • 6 paprik 3 barev
  • 2 cibule
  • 1 pórek
  • 3 stroužky česneku
  • 1 citron
  • Trocha olivového oleje, červeného vinného octa, worcestrové omáčky, bazalkové pesto
  • Sůl, pepř, troška cukru
  • Zakysaná smetana
  • Bagetka


Všechny suroviny

Rajčata, okurky a pariku očistíme a 1/3 ze všeho nakrájíme na ozdobu na polévku navrch:

Rajčata oloupat a vyjadřincovat, okurku neloupat a vše nakrájet na kostičky.

Osobně jsem na ozdobu použil ještě cibuli, pórek a krutónky z toastového chleba.  Nezapomeňte, že zakysaná smetana, patří až navrch polévky.

Ale teď zpět k výrobě polévky, je to opravdu jednoduché.

Všechnu zeleninu (protlak, rajče, okurka, paprika, cibule, pórek, česnek, citronová šťáva), kterou nemáte nakrájenou na ozdobu dáte do mixéru a rozmixujete na kašičku, dochutéte vším, co polévku dochucuje podle chuti a libosti (sůl, pepř, worcesterová omáčka, vinný ocet,cukr, pesto) .

Hotovou a dochucenou polévku nandáme do šálků a ozdobíme:

K hotové polévce nezapomeňte dát opečenou bagetku potřenou pestem:

Nezbývá tedy nic víc, než popřát dobrou chuť! Všem, kterým jsem tuto polévku udělal moc chutnala a z porce na obrázku, se všichni velmi přejedli.

Příspěvek byl publikován v rubrice Soutěžní článek. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře u Soutěžní článek: Jak jsem vařil polévku Gazpacho podruhé

  1. Torfik napsal:

    Super, parádní názorný algoritmus.
    A opravdu se nedají ta rajčata povařit ?? …

  2. Junior86 napsal:

    Co si pamatuji, tak rajčata se mají vařit buď pod 5 minut, aby neztratila vitamíny a nebo více jak 20 minut, aby to mělo vůbec cenu je vařit. Osobně doporučuji spíše studený postup, max. spařit, zabereto opravdeu jen chvilinku (ale ani to není nutnost)

  3. Jyrka napsal:

    Ano pórek!
    A když nemáte zakysanku, nastrouhejte si eidam.
    Jyrka

Napsat komentář